Wednesday, September 17, 2008

kacang phool!!

ni menu yang dah lama aku carik..

memang sedap..

masa aku dok jb dulu..

aku selalu ngidam nak makan ni..

tp kat kl takde jual..

seriusss korang patut try..

tp makan ngan roti tau..



kredit to: http://tiffinbiru.blogspot.com/

BAHAN-BAHANNYA :-)1 tin kacang "Phool", diramas kasar2150 g daging cincang1/3 cawan jus asam jawa2 camca besar rempah kari daging + sedikit air, kacau rata1 camca besar cili kisar5 biji bawang merah*3 ulas bawang putih*1/2 inci halia*(*dikisar halus)Garam dan gula secukup rasa

BAHAN LAIN :-)Telur, digoreng mata kerbauBawang besar, didaduTomato, didaduCili hijau, dipotongLimau kasturi, dibelah duaSedikit minyak sapi, dicairkan

CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan2 kisar hingga wangi, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing, masukkan rempah kari dan daging cincang, masak hingga daging kecut dan tambah air (anggaran 1 cawan).
Bila mendidih, masukkan kacang phool dan jus asam jawa. Tambah sedikit garam dan gula. Kecilkan api dan renih hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api.


CARA PENYEDIAANNYA :- Cedok kacang phool ke dalam bekas, letak sekeping telur mata kerbau, tabur tomato, bawang dan cili hijau tadi. Tuang sedikit minyak sapi cair dan perahkan jus limau kasturi sebelum dihidangkan bersama roti canai atau roti biasa....

1 comment: