Monday, March 7, 2011

mari belajar agama islam- part 1

Tajukkkk tak bleh blah..
mcm aku ustazah gitu..
tp mmg aku kat sekolah dulu bab agama terror!
aku rasa klau dipaksa mintak DPLI aku akan pilih samada nak ajar PENDIDIKAN JASMANI atau PENDIDIKAN ISLAM je..
tp confirm tak lepas nye interbiu
depa tgok aku punyer badan sesedap rasa camni mesti trus terpikir leh ke minah ni ajar PJ??
tgok aku dress up ala2 sukahatiakuapaakunakpakai mesti trus pikir leh ke minah ni ajar AGAMA??

Sebenarnya......
Kembali kepada tajuk asal... (sbb tu BM A2! buat karangan lintang pukang..)
Semalam bersamaan 5 Mac (Sabtu), aku n Dato telah pergi .....................................
MASJID NEGARA!

Setelah dikutuk dan dikeji oleh Dato sbb buat dunno/ tak amek peduli/tak bersungguh2,
dalam urusan pembelajaran/ kursus agama yang sepatutnya dia join..
kerna itu , aku telah mengesurf pelbagai site..
Mula2 nk join PERKIM
tapi kelas english dia tak byk n hari tak kena sgt ..
Tapi satu hari baca suratkhabar, Miz Nina n Noh Hujan p kursus kawen dlm bhs omputih kat ABIM
So dgn pantas aku surf ABIM nyer site, call opis dia, tanya itu ini, dpt email pasal timetable..
aku suka sbb everythng more in english..
Tunjuk kat Dato, trus dia accept nk pi..

Aku bukan apa, taknak la paksa2 kan..tu yg lengah2 je.. sekali gedebus kena marah..perghhhh..
Pasal imigresen pon kena gak aritu.. aku takut nk p tanya camne urusan kawen ngn foreigner sbb dgr klu guna pas pekerja takleh kawen, kena pakai pas sosial jer.. apakah kan..
Takut nyer pasal , mintak tolong partner aku call kan...
Rupanya leh kawen foreigner kalau pekerjaannya adalah profesional dgn kata lain bukan buruh2 kasar gitu.. So selamat tak payah tukar passport.........

So, ari sabtu tu pas dia abes kerja kul 1ptg, gegas2 aku n dia p KL..
Ikut timetable kelas start kul 3ptg, lmbt 30min..
Nak cari hall kat Masjid Negara tu amek masa gak, rupanya kat situ ada jugak dia buat kursus kawen n kelas2 agama lain tp tak pasti under ABIM atau apa..
Terus masuk pejabat ABIM n bermulalah langkah pertama...

Sister Norma yg attend kami n bwk pi satu bilik
Kelas hanya 1 jam n utk 1st time ni citer pasal introduction to Islam je..
Aku pon dgr sama la kan
Penerangan more kepada kewujudan Tuhan, kepercayaan kepada tuhan, apa itu Islam
Dato' tak byk ckp lagi.. dia hanya dengar n kaji dulu
Dia kata 1st class dia takleh nak argue2 lagi ( klu ngn aku ada je bahan debat), sbb masih dlm proses belajar lagi
Tapi bila satu2 bab selesai dia leh la nk tanya atau discuss..

So dpt 2 buku aritu..
Sister ckp nanti dia ajar ikut chapter dlm buku tu.
Nice!


Moga semuanya berjalan dgn lancar..
Pray for it..Amin...........

3 comments:

  1. mogA2 semua bjalan lancar..amin :)

    ReplyDelete
  2. Amin.. semoga yg terbaik buat kamu berdua..

    ReplyDelete
  3. amin..pantas2 laa klo nak qadeeja jgk ok..haha

    ReplyDelete